zondag 26 mei 2019

5 plukken splitsvlecht (5 strand split braid)

De gewone 3D splitsvlecht is een supersimpele variant op de 3 plukken vlecht. De 5 plukken versie is niet veel moeilijker, je moet alleen even doorhebben hoe de techniek werkt.
Je verdeelt het haar in 5 plukken. Voor het gemak noem ik ze even (van links naar rechts) A, B, C, D, E. Splits pluk A (de meest linkerpluk) in tweeën. Kruis één deel over pluk B en breng één deel onder pluk B door. Breng de twee delen van pluk A nu weer bij elkaar en kruis ze samen over pluk C. Splits dan pluk E in tweeën en kruis één deel over pluk D en breng het andere deel onder pluk D door. Breng de twee delen van pluk E dan weer bij elkaar en kruis ze samen over de middelste pluk. Dit blijf je herhalen.
Kort samengevat: de buitenste pluk gaat altijd over en onder en dan over.
Je kunt ook haar toevoegen, zodat je een ingevlochten versie van de vlecht krijgt. Let wel op: splits altijd eerst je buitenste pluk en breng deze over en onder de pluk ernaast. Pak dan een nieuwe pluk haar, breng deze onder de nieuwe buitenste pluk door en voeg dan toe aan de pluk die je net gesplitst hebt. Met de letters van de uitleg hierboven: splits pluk A, breng de delen over en onder pluk B, pak nieuw haar, breng dit onder pluk B door en voeg het haar toe aan pluk A. Kruis dan pluk A, met het nieuwe haar, over pluk C.

De techniek:
5 plukken splitsvlecht uitleg filmpje (Van Flettemamma - Engels ondertiteld)

Ideeën:


Een hoge staart met de 5 plukken splitsvlecht


Een korsetvlecht gecombineerd met een 5 plukken splitsvlecht


Een ingevlochten 3D splitsvlecht die overgaat in een 5 plukken splitsvlecht


De ingevlochten versie van de 5 plukken splitsvlecht


Een ingevlochten versie met maar een gedeelte van het haar


Een diadeemvlecht-versie van de ingevlochten 5 plukken splitsvlecht, gecombineerd met een opgevlochten vissengraat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten