zaterdag 18 mei 2019

4 plukken geweven vlecht (4 strand woven braid)

De 4 plukken geweven vlecht is een variatie op de gewone 4 plukken vlecht. Bij een normale 4 plukken vlecht doe je 4 vlechtbewegingen (over-onder, onder-over), bij een 4 plukken geweven vlecht doe je maar 3 vlechtbewegingen (over-onder-over). Je begint altijd aan dezelfde kant. Bijvoorbeeld: je hebt het haar in 4 plukken verdeeld. Kruis de meest rechtse pluk over de pluk ernaast, onder de volgende pluk en over de linkerpluk. Pak nu je nieuwe meest rechtse pluk en kruis deze ook over, onder, over. Zo ga je door: je vlecht dus alleen met de meest rechtse pluk.
De techniek kan met alleen haar gedaan worden, maar ook met lint. Belangrijk is als je lint toevoegt, dat je voor een goede volgorde zorgt: lint-haar-lint-haar (of haar-lint-haar-lint).
Zelf vind ik de versie met lint het leukst, omdat je dan echt het patroon ziet. In het filmpje legt Bebexo de techniek ook met alleen haar uit, maar ik zou zelf kiezen voor twee dunne en twee dikkere plukken haar, zodat het patroon duidelijker wordt. Als je dit wilt doen, let dan weer op de volgorde: dikke pluk - dunne pluk - dikke pluk - dunne pluk.

De techniek:
4 plukken geweven vlecht uitleg filmpje (Engelstalig - van Bebexo - tot 3.34)

Ideeën:


Een ritsvlecht met lint, gecombineerd met een 4 plukken geweven vlecht bestaande uit 2 plukken haar en 2 linten.


Ook voor dit hartje zijn twee 4 plukken geweven vlechten gebruikt bestaande uit 2 plukken haar en 2 linten.


Een variatie: een ingevlochten ronde 3D vlecht met een 4 plukken geweven vlecht, bestaande uit 3 plukken haar en 1 lint.


Een klein stapje verder: aan deze 4 plukken geweven vlecht van 2 plukken haar en 2 linten is aan het begin van de vlecht haar toegevoegd.


Aan deze 4 plukken geweven vlecht van 2 plukken haar en 2 linten is aan beide kanten haar toegevoegd. Je voegt hierbij alleen haar toe aan de plukken haar, niet aan de linten. Het haar voeg je op hetzelfde moment toe: als je de linkerpluk over-onder-over kruist, voeg je - voor je gaat vlechten - haar toe aan de rechtse pluk haar. Het haar dat je toevoegt, moet je even onder het lint door brengen.


Een variatie op de foto hierboven: in plaats van 2 plukken haar en 2 linten zijn hier 2 dikke plukken haar en 2 dunne plukken haar gebruikt. Het haar is alleen aan de dikke plukken toegevoegd, zodat je het patroon blijft zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten